Winterbescherming, Universele thermostaat

Winterhard?

Prachtig zou het zijn om in ons klimaat een tuin vol palmen te hebben en hiermee ook zonder problemen de winter mee door zien te komen. Helaas gaat dat voor de meeste palmen niet op. De strenge vorstperiode in januari 2009 met temperaturen van -21°C heeft op veel plaatsen menig exotenliefhebber verrast en veel schade aangericht. Uiteraard zijn er de zogenaamd winterharde soorten, maar een kou van -14 in bijv. Amerika is wel heel anders dan de natte vrieskou zoals we die hier hebben. Doordat het erg vochtig is kan een zogenaamd vorstbestendige palm toch nog het loodje leggen. Inmiddels zijn er al veel ervaringen met palmen in ons winterklimaat, deze ervaringen  zullen we op deze site uitgebreid gaan beschrijven. Palmen worden vaak ingedeeld in zones waar deze geschikt voor zijn. Palmen met als USDA zone 6 - 7 zijn over het algemeen palmen die we hier als winterhard beschouwen.

Bij  strenge winters is het aan te raden uw palm te beschermen, dit kan d.m.v. verwarmingskabels, lichtslangen, afdaken en zelfgemaakte serres met vorstbewaker. De winterhardheid van een plant is afhankelijk van veel factoren, -10°C met harde ijzige wind kan namelijk meer schade aanrichten dan -18°C op een beschutte plaats. De aangegeven minimumtemperaturen die worden aangegeven voor een bepaalde soort kunt u als leidraad aanhouden, maar onthoud dat dit niet meer dan een indicatie is die af kan wijken afhankelijk van de situatie. Schrale wind en zon kunnen bij een plant bij -10°C meer schade berokkenen dan windstil winterweer bij -18°C. Ook andere factoren spelen een rol . De duur van de vorstperiode, windkracht, luchtvochtigheid, sneeuwval, staanplaats, oudere of jonge plant, in pot of in de volle grond.

Een goede regel is om bij 5 of 6 °C boven de minimumtemperatuur bescherming aan te brengen, d.w.z. dat een plant met een winterhardheid van -12 °C bij -6 of -7 °C te gaan beschermen.
Bij palmen is het 't beste om de bladerkroon bijeen te binden, vooral ook ter bescherming van het groeipunt, die het liefst zo droog mogelijk moet blijven. Bij aanhoudende strenge vorst bescherming van bijv. rietmat, vliesdoek, juten en eventueel zelfs noppenfolie, maar let op: deze bescherming moet weer verwijderd worden zodra de vorst is afgenomen!!!
Hiermee voorkomt u schimmel of zelfs verrotting van het groeipunt.
Een kwartiertje werk weegt niet op tegen de schoonheid van een palm.

Een goede beschermingsmethode is d.m.v. een verwarmingskabel in combinatie met vliesdoek of juten de stam te omwikkelen tot in de buurt van de groeispeer. Het blad kan dan nog wel schade oplopen, maar de palm zal altijd overleven, doordat het groeipunt intact blijft.