Vanaf zondag 23-06-2019 t/m maandag 01-07-2019 zijn wij telefonisch overdag slecht of niet bereikbaar.

Het beste kunt u dan contact opnemen met ons via e-mail. In deze week kunnen er ook geen bestellingen verstuurd worden. Bezoek tijdens deze dagen is uitsluitend mogelijk op afspraak. Onze excuses voor het ongemak.

Let op! Zaterdag 29-06-2019 zijn wij gesloten.

Chamaerops Humilis

Chamaerops Humilis

Chamaerops Humilis

Deze dwergpalm komt van nature voor langs de kust van de Middellandse Zee. Het is één van de weinige palmsoorten die ook op het Europese continent groeit. Daarnaast komt deze palm ook voor in Algerije, Tunesië, Libië, Egypte en Turkije. De dwergpalm kan in de tuin worden gehouden, mits in de winter bescherming wordt geboden tegen vrieskou en sneeuw.

De palm behoort tot de waaierpalmen en is een soort van de familie van de palmachtigen (Arecaceae of Palmae). Het is ook de meest variabele palmsoort. De bladkleur en hoogte kunnen sterk verschillen. Soms is de bladkleur donkergroen en in een ander geval meer grijsgroen. De dwergpalm kan uiteindelijk tot drie meter hoog worden. De bladen van deze dwerg onder de waaierpalmen bestaan uit stijve segmenten van dertig tot veertig centimeter lang. De bladsteel is ook niet langer dan zo'n vijftig centimeter en is bezet met forse stekels. Een dwergpalm is voornamelijk meerstammig te koop. De stam is bezet met resten van oude bladen en ziet er daardoor rafelig uit.

De palm kan aan het begin van de zomer bloeien met korte pluimen. De mannelijke bloemen geuren naar parfum. De vrouwelijke bloemen staan in een korte pluim. Voor vruchtzetting heb je wel twee palmen van de soort nodig; het is een tweehuizige palm. Aan de vrouwelijke palm kunnen trosjes met op dadels lijkende vruchten komen. De vruchten zijn oranjebruin van kleur. De dwergpalm kan worden gezaaid. Zaaien is niet zo moeilijk als bij andere palmsoorten. Het zaad kiemt vrijwel altijd. Zaaien in een koude kas of gewoon in huis gaat heel goed. Gebruik een goede potgrond, waaraan wat verteerde stalmest en kalk zijn toegevoegd. Na het opkomen van de kiemplanten moet de luchtvochtigheid hoog zijn. De palm kan ook worden vermeerderd door een zijscheut bij de wortels af te nemen. De ervaring leert, dat het minder goed groeiende planten zijn dan die uit zaad worden verkregen.

Als u een dwergpalm in de winter buiten wilt houden, moet u hem wel beschermen

Verzorging


  • De Chamaerops Humilis prefereert veel licht. Vanaf april bij hogere temperaturen regelmatig water geven, de aarde niet laten uitdrogen. Let er wel op dat de grond niet nat blijft.
  • De Chamaerops Humilis houdt niet van natte voeten. Licht, droog en koel (tot -12°C) overwinteren. In de winter absoluut geen water geven aan de Chamaerops Humilis en bij temperaturen onder -10 inpakken.
  • Let op: Chamaerops soorten zijn erg gevoelig voor sneeuw. Voorkom dat er sneeuw op de Chamaerops blijft liggen, voornamelijk bij het speerpunt.
  • Dit kan voorkomen worden met gebruik van bijvoorbeeld een paraplu. Eens per jaar, het beste is in Maart, bijmesten.