Mexicaanse Terraskachels

Handgemaakt in Mexico. Dan heeft u een echte!
De Mexicaanse Tuinhaarden (chimeneas) die wij aanbieden zijn handgemaakt in Mexico. Door de isolerende werking van deze handgemaakte stenen chimenea (terrashaard), kunt u met weinig hout toch lekker warm stoken. U kunt de mond richten naar waar u de warmte nodig heeft. Het kopen van een goede stenen haard spaart u veel brandhout. Door de poreuze klei kan de terrashaard de hitte opnemen. Geniet van de gezellige Mexicaanse warmte en kleuren van uw chimenea.

Het Tarasca plateau ligt ruim 1500 meter boven de zeespiegel. De natuurklei uit deze bodem is perfect voor een goede kwaliteit potterie. De drie speciale kleisoorten worden eerst met de hand gemixt en dan uitgerold en in de mallen gedrukt. De mallen worden aan elkaar gemaakt en na een tijdje drogen wordt de mal eraf gehaald. Na verder drogen zonder mal worden ze in de oven gestapeld en gestookt op ongeveer 850 °C. Na het stoken in de oven worden ze met een grove doek geschilderd. Bij het stoken komt een enorme warmte in de chimenea vrij. De haard gaat hierdoor verkleuren, daarom is het een speciale kunst om chimeneas te maken. De juiste mix, maar ook het bakken in de oven is belangrijk.
Mexicaanse terraskachel
Tegenwoordig worden er veel kopieën uit China en Noord Afrika aangeboden tegen scherpe prijzen. Deze kachels zijn niet gemald (draaitafel uit Egypte of gegoten uit China). Men moet de juiste Mexicaanse kleisoorten gebruiken en op de rustieke manier produceren om een chimenea te krijgen die de hitte kan verdragen.
Een stenen chimenea moet altijd droog blijven. De haarden kunnen tegen vorst mits ze droog zijn. Bij erg koude temperaturen kunt u een vochtige chimenea beter op een droge vorstvrije plek bewaren. Er is bijna altijd een stenen deksel meegeleverd om de regen er uit te houden en dat is voldoende. Het is echter ook mogelijk om nog een aparte beschermhoes erbij te bestellen.

I.v.m kans op schade/breuk  tijdens transport kunnen wij deze terrashaarden alleen via onze koerier versturen op een pallet. Wij willen u erop wijzen dat de haard direct bij aflevering gecontroleerd dient te worden op eventuele schade/breuk tijdens transport en dit te vermelden op de vrachtbrief, en te melden per email aan ons. Mocht dit niet gebeurd zijn kunnen wij eventuele schade niet meer vergoeden en/of in behandeling nemen.

Zelf afhalen is ook mogelijk. Graag op afspraak. De meeste haarden hebben wij direct uit voorraad leverbaar.

Enkele handige tips, adviezen en wetenswaardigheden:


Til de chimena bij de mond opening en de hals tegelijk.
De chimenea moet vrij en stevig op de grond staan.
Strooi zand of grind op de bodem van de chimenea
Start het vuur rustig met kranten tot de chimene helemaal droog is.
Een chimenea krijgt kleurverandering door gebruik!
Houd uw chimenea droog als deze niet in gebruik is met de deksel en een beschermhoes of zak.
Doe nooit een beschermhoes of zak over een natte chimenea.
Bij erg koude temperaturen zet u de chimenea beter binnen.
Let op met kinderen en huisdieren als de chimenea brandt!
Gebruik geen aanmaakvloeistof en het vuur nooit met water doven, de klei kan de vloeistoffen absorberen.
Verzet geen hete chimenea en haal het zand of grind er eerst uit.
Bij BBQ chimenea: leg de kolen op de bodem grill zodat het vuur eronder ze kan aansteken.


Productie Mexicaanse terrashaarden, het maken van de klei

Productie van de Mexicaanse tuinhaardenHet mixen van de materialen

De kleihaarden worden gebakken in de oven

Productie Mexicaanse tuinhaarden
Productie Mexicaanse terraskachels
Productie handgemaakte kleien Mexicaanse tuinhaard
Mexicaanse terraskachels in oven