Washingtonia

Is een waaierpalm. Het geslacht telt twee soorten. De ene soort groeit in Arizona en het zuiden van Californië, de andere in Mexico. Deze palm maakt een rechte stam.

In Californië wordt deze palm ook wel petticoatpalm genoemd, omdat de afgestorven bladen als een rok rond de stam blijven hangen. De palm kan in de zomer buiten staan, maar moet 's winters binnen overwinteren. Kan in kuip gehouden worden of in de volle grond met een zeer goede bescherming tijdens de winterperiode. Deze palm is minder goed bestand tegen de kou, maar kan daarentegen beter tegen vocht, waardoor het in principe een betere palm is voor ons klimaat. Hij houdt van een plek in de zon en gedraineerde grond. In het groeiseizoen is het een echte waterliefhebber.
Deze palm komt misschien beter tot zijn recht als kuipplant, zodat hij in de winter verplaatst kan worden naar een beschutte plek. De palm kan in doorsnede viereneenhalve meter breed worden. In de loop van het seizoen verschijnen aan een volwassen palm kleine witte bloemen op lange stengels, die ver buiten de kroon uitsteken. De bloemen staan zeer regelmatig langs de bloemstengels. De bevruchte bloemen worden later geelbruine (steen)vruchten, die in de winter volkomen zwart worden. Zaden kunnen in het voorjaar worden gezaaid.

Washingtonia Robusta groeit voornamelijk in Mexico. Deze palm kan meer dan vijfentwintig meter hoog worden. De palm lijkt op Washingtonia Filifera, maar is slanker van vorm. De bladen zijn minder spits en minder gesegmenteerd. De vruchten zijn bruin.

           

Winterhardheid: tot -3 °C tot -5 °C in de volle grond